Hoe gaat Nieuwegein in de toekomst de huizen verwarmen

Huurdersplatform Jutphaas Wonen en Energie-N kijken kritisch mee met de gemeente

In verschillende wijken in Nieuwegein moet de gemeente, in samenwerking met de wooncorporaties, de komende jaren besluiten hoe die wijken gasloos verwarmd gaan worden. Een aanzienlijk deel van Nieuwegein heeft nu stadsverwarming. Het lijkt de gemakkelijkste weg om deze door te trekken naar de rest van de stad, met als eerste de wijk ‘Gebouwendriften’. Maar is dat ook de beste en meest duurzame keuze? Het Huurdersplatform van  woningcorporatie Jutphaas Wonen, die tweederde van de woningen in Gebouwendriften in bezit heeft, is daar nog niet geheel van overtuigd. Er zijn nieuwe warmteoplossingen die misschien wel beter, duurzamer en voor de bewoners goedkoper zijn. Neemt de gemeente hier niet een verkeerde afslag?

Judith Ronkes, voorzitter van het Huurdersplatform Jutphaas Wonen, heeft het gevoel dat de gemeente onvoldoende heeft gekeken naar alternatieven. De gemeente liet een rapport opstellen. Dit rapport werd gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners afgelopen juni. “Tijdens deze bijeenkomst kregen we sterk het gevoel dat de gemeente al lang heeft besloten dat het stadsverwarming wordt”, zegt Judith Ronkes. ”Het gepresenteerde rapport kon ons niet overtuigen. Maar wij zijn natuurlijk ook maar leken en dit zijn belangrijke besluiten. Het gaat niet alleen over ’Gebouwendriften’, maar straks over heel Nieuwegein: huurders én eigenaren, die nu helemaal geen stem hebben! Kortom, het gaat wel ergens over. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van Energie-N”.

Lees verder onder de foto

Leden van het huurdersplatform van Jutphaaswonen en links Paul Triepels van Energie-N

Elke optie heeft voor- en nadelen
Paul Triepels, voorzitter van stichting Energie-N, wilde het Huurdersplatform zo compleet, onbevooroordeeld en transparant mogelijk informeren, zodat deze een onderbouwd advies kunnen geven aan de huurders van Jutphaas Wonen om al dan niet in te stemmen met de voorgestelde plannen. Minimaal 70% van de huurders moet instemmen met het voorstel van de corporatie! Op 18 juli gaf Paul daarom een masterclass ‘De keuze van een nieuw warmtesysteem’ aan de bestuursleden van het Huurdersplatform. Doel was om ze goed te informeren over de voor- en nadelen van de verschillende warmte-opties. “De ondertitel van mijn verhaal was: ‘Makkelijk is het niet.’, vertelt Paul Triepels, “Maar zo is het ook echt. Elke optie heeft haar schaduwkanten en onzekerheden”

Bij de keuze van een wijze van verwarming spelen meerdere eisen: Is het effectief, haalbaar, betaalbaar en duurzaam? “Stadsverwarming is redelijk eenvoudig te implementeren,” zegt Paul, “maar het biedt bijvoorbeeld geen mogelijkheden voor koeling van woningen. En die vraag groeit juist enorm met de steeds warmere zomers. Duurzaam is het op korte termijn zeker ook nog niet: leverancier Eneco werkt aan verduurzaming van de warmteproductie, maar dat duurt nog wel zo’n 10 jaar. Een bronnet bijvoorbeeld is daarentegen wel heel duurzaam en daarmee kan je ook nog eens koelen. Bij een bronnet distribueer je water van heel lage temperatuur. Daar kan, voor elke woning, met een warmtepomp de gewenste warmte of koeling mee gemaakt worden. Een geweldige oplossing tegen de opmars van lelijke en rumoerige airco’s. Maar het betekent ook in elke woning een warmtepomp en we weten nog niet hoe makkelijk deze ingepast kan worden in bestaande bouw en wat de kosten dan zijn”.

Advies
De rapportage van de gemeente riep ook bij Triepels vragen op: “We zien een kostenvergelijking waar wel wat op valt af te dingen. Als varianten die maar deels geen gas meer gebruiken gelijkgesteld worden aan varianten die 100% duurzaam zijn, dan gaat er toch iets mis. Daarnaast zijn de kosten die samenhangen met aansluiting op de bestaande stadsverwarming beperkt uitgewerkt. Dat maakt het niet makkelijk voor de betrokken bewoners om een keuze te maken. De gemeente  wil vaart maken, maar op dit moment lijkt het proces bij de gemeente ons wat te kort door de bocht. Ik ben van mening dat als je de burger raadpleegt, je hen ook de gelegenheid moet geven de gevolgen van de mogelijke keuzes te begrijpen. ” 

Paul denkt zelfs dat de betrokkenheid van de inwoners van Nieuwegein nog groter kan en misschien ook wel moet: “In plaats van wachten op stappen van de gemeente kunnen burgers zelf initiatief nemen in het komen tot toekomstige warmte voor hun wijk of stad. Dit is absoluut geen toekomstmuziek want het gebeurt al op diverse plekken. Het geeft burgers initiatief, controle en het maakt warmte betaalbaarder. Energie-N helpt al bij de opstart van een dergelijk initiatief in Nieuw-Vreeswijk”.

Precedentwerking
Zover is het nog niet in Nieuwegein. Vooralsnog moet de gemeente een gefundeerde keuze maken voor het warmtesysteem voor de eerste transitiewijk. Een verantwoordelijke keuze, daarvan is Judith Ronkes van het Huurdersplatform zich heel erg bewust: “De keuze voor de Gebouwendriften zal precedentwerking hebben. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om tegen deze wijk, deze bewoners te zeggen: ‘We moeten vaart maken, dus kiezen we er nu gemakshalve maar voor om voor stadsverwarming te kiezen, ook al is het niet zo’n goede oplossing qua duurzaamheid en betaalbaarheid. Maar dan beginnen we in ieder geval’. Dat ga ik echt niet vertellen”.

Huurdersplatform Jutphaas Wonen verwacht binnenkort een uitnodiging te ontvangen vanuit de gemeente om in september samen met de bewoners van de wijk verder te praten over dit onderwerp.

Meer weten?

Hieronder de verkorte presentatie over warmteoplossingen van Energie-N.

Op 11 september a.s. organiseert Energie-N een brede discussie-avond over dit onderwerp voor alle inwoners van Nieuwegein. Voor meer informatie over dit event

Zonnepanelen Nieuwegein

Bijeenkomst Collectieve inkoopregeling zonnepanelen

Wil je ook graag profiteren van zonne-energie, maar weet je niet waar te beginnen? Goed nieuws! Energie-N heeft een collectieve inkoopregeling voor zonnepanelen weten te realiseren. Deze geldt tot en met 15 juni 2024. Op maandag 29 april wordt in Buurtplein Zuid (Ratelaar 37) van 20.00 – 21.30 uur) een bijeenkomst georganiseerd om je te informeren over deze collectieve inkoopregeling waar ook de leverancier, waar de afspraken mee gemaakt zijn, bij aanwezig is. Aanmelden kan via: zonnepanelen@energie-n.nl.

Omdat de keuze reuze is in het land van de zonnepanelen, de prijzen kunnen variëren en er ook steeds meer leveranciers op de markt komen, zijn enkele leden van Energie-N gaan onderzoeken of het allemaal niet efficiënter kan. Hieruit is de collectieve inkoopregeling zonnepanelen ontstaan. Door deze collectieve inkoopregeling en de verlening van de salderingsregeling verdienen de zonnepanelen zich snel terug.

Voorbeeld:

Bij een ligging op het zuiden/ zuidwesten en dakhelling ca 45 graden en schaduwvrij is de verwachte opbrengst 3300 kWh per jaar. Dit betekent bij een stroomtarief van € 0,35 een opbrengst van € 1.155,= per jaar bij de huidige salderingsregeling.

Samenwerking Volt4U

Na gesproken te hebben met verschillende leveranciers is de keuze gevallen op Volt4U Zonnepanelen. Deze leverancier werkt met hoogwaardige materialen, geeft uitstekende garanties op het materiaal en de installatie, heeft een gunstige prijs, werkt met eigen installateurs die allen de juiste kwalificaties hebben, heeft transparantie afspraken en komt bij je thuis om te onderzoeken wat er het beste bij jou en de woning past.

Keuze uit twee opties

Om een groot aantal bewoners in staat te stellen om zonnepanelen te kopen, is er samen met de leverancier besloten dat er een keuze gemaakt kan worden uit twee verschillende standaard uitvoeringen. Beide opties zijn gebaseerd op de installaties van acht zonnepanelen op een schuin dak.

Via deze inkoopregeling is ook het mogelijk maatwerk zonnesystemen te kopen, volledig aangepast aan jouw woning.

Technische specificaties

Afhankelijk van de ligging van het dak en eventueel schaduw door een schoorsteen en/of bomen wordt door Volt4U bepaald of een systeem met centrale omvormer of een systeem met micro-omvormers de voorkeur heeft.

Optie 1 (met een centrale omvormer):

 •  8 x panelen Full Black monokristal 430wp.
 • 1 x Sungrow SG3.0 RS string converter
 • montage systeem Blubase schuin dak + bekabeling
 • complete installatie inclusief elektrotechniek en online applicatie
 • Totaalprijs:  € 3.150 excl. BTW, zie de voorwaarden.

Optie 2 (micro-omvormers):

 • 8 x panelen Full Black monokristal 430wp.
 • 8 x Enphase micro-omvormers
 • montage systeem Blubase schuin dak + bekabeling
 • complete installatie inclusief elektrotechniek en online applicatie
 • Totaalprijs: € 4.099,= excl. BTW, zie de voorwaarden.

Voorwaarden

 • Ook in 2024 is het btw-tarief op zonnepanelen en de installatie 0% voor particulieren.
 • Genoemde prijzen zijn indicatief. Na een bezoek van Volt4U bij jou thuis ontvang je een definitieve vrijblijvende offerte.
 • Bij de twee voorbeeld aanbiedingen is er van uitgegaan dat de groepenkast niet hoeft te worden aangepast. Dit is de meeste gevallen niet nodig.
 • Kabel tracés worden in overleg bepaald.
 • Andere aantallen, type zonnepanelen en omvormer tegen meerprijs. De leveringsmogelijkheden kunnen afwijken van de gegeven voorbeelden.
 • De collectieve inkoopregeling is mogelijk vanaf nu tot en met 15 juni 2024.

Informatiebijeenkomst

Wil je meer hierover weten? Kom naar de informatiebijeenkomst georganiseerd door Energie-N op maandagavond 29 april. De vrijwilligers van Energie-N en Volt4U geven een presentatie, tussendoor en daarna is er ruimte om de vragen te stellen.

Graag aanmelden via: zonnepanelen@energie-n.nl.

Waar: Buurtplein Zuid, Ratelaar 37 te Nieuwegein
Inloop: vanaf 19.30 uur
Start: 20.00 uur
Einde: 21.30 uur

Direct aanmelden voor de inkoopregeling

Wil jij je direct aanmelden voor deze collectieve inkoopregeling, dan kan dit via deze link: https://volt4u.nl/energie-n/

Na het aanmelden:

 • Binnen een week, na de aanmelding, neemt Volt4U contact op voor het maken van een afspraak. Na het bezoek ontvang je zo spoedig mogelijk een offerte.

Houdt er rekening mee dat er 2 – 3 maanden kan zitten tussen de acceptatie van de offerte en de levertijd/installatie van de panelen.

Wij gaan verhuizen

Dezelfde gezichten, alleen een andere locatie

Vanaf 13 april, zijn wij met onze Vrageninloop te vinden op Passage 80 (oude winkel van Dixons). Je kunt ons hier vinden van 10.00 – 12.00 uur.

En nog meer nieuws: wij zitten hier nu elke zaterdag!

Kom langs voor je vragen op het gebied van energie. De deskundige vrijwilligers van Energie-N staan je graag te woord, luisteren en helpen daar waar nodig.

6 april Duurzaamheidsmarkt

Zaterdag 6 april, 10:00 – 15:00

Op de Duurzaamheidsmarkt, georganiseerd door de gemeente Nieuwegein, ontdekt u hoe kleine veranderingen al een groot verschil kunnen maken. Kom langs voor praktische tips en inspiratie voor het verduurzamen van de woning.

Wat kunt u verwachten?

 • Bewustwording: Leer hoe u uw huis en tuin duurzamer kunt maken met slimme oplossingen die voor iedereen haalbaar zijn.
 • Lokale partners: Ontmoet lokale experts en organisaties die u graag verder op weg helpen, van energiebesparing en subsidies tot groene initiatieven in Nieuwegein.
 • Circulair groenbeheer: Leer meer over het groenbeheer in Nieuwegein en hoe we duurzaam én circulair werken. 
 • Gezellig samenkomen: Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen en natuurlijk een hapje en een drankje.
 • Compostactie: Op zaterdag 6 april kunt u ook groenafval inleveren bij Groen Recycling Nieuwegein, in ruil voor gratis compost

Locatie: Groen Recycling Nieuwegein, Structuurbaan 11

Zien wij elkaar daar?

Isoleren nu echt simpel en betaalbaar

Met de nieuwe NIP-bijdrage wordt isoleren voor huizenbezitters in Nieuwegein écht simpel en betaalbaar.

Paul Triepels, Energie-N:  “Pak dit cadeau met beide handen aan”.

Het mooiste cadeau voor de feestdagen is een comfortabel en duurzaam huis. Dankzij een flinke bijdrage uit het Nationaal Isolatie Programma (NIP) is het in Nieuwegein nu makkelijker en betaalbaarder dan ooit om je huis te isoleren. Je kunt nu namelijk een bijdrage van €1.460,- krijgen voor het isoleren van je dak, spouwmuur, vloer of het vervangen van het glas in je woning. En het mooiste is: De NIP-bijdrage is gewoon te combineren met andere subsidies, zoals de ISDE-subsidie.

Voor wie is het Nationaal Isolatieprogramma (NIP)?

De NIP-bijdrage is beschikbaar voor woningen in Nieuwegein met een WOZ-waarde tot € 429.300,- en een energielabel D, E, F of G. Heeft je woning geen label maar is er nog de mogelijkheid om twee delen (dak, spouwmuur, vloer, glas) te isoleren, dan kun je de bijdrage ook aanvragen.

Paul Triepels, voorzitter van de vrijwilligersorganisatie Energie-N, is enthousiast over deze nieuwe ondersteuning: “Ik zou tegen alle huizenbezitters in Nieuwegein willen zeggen: Pak dit cadeau met beide handen aan. Mooier wordt het niet. Bewoners ontvangen met deze regeling niet alleen extra subsidie, maar ze worden ook ontzorgd. Elke aanvrager krijgt een oplossing op maat aangeboden.”.

Dus je wordt ontzorgt ook als je niet in aanmerking komt voor de NIP bijdrage.

Meer weten? Kom naar de informatiebijeenkomst
Samen met Energie-N organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten op 16, 17 en 23 januari 2024. Hier krijg je informatie over welke subsidies beschikbaar zijn en welke mogelijkheden er zijn wanneer je bepaalde kosten niet zelf kunt betalen. Ook geven we je inzicht in alle isolatiemogelijkheden voor dak, vloer, gevel en glas en waarom je voor een bepaalde oplossing kiest. Met handige tips zorgt Energie-N dat je beslagen ten ijs komt als de specialist straks voor de deur staat. En natuurlijk is er alle ruimte voor jouw vragen! Dus ook als je geen aanspraak kunt maken op de NIP-bijdrage, maar wel gaat isoleren, is het zeker interessant om langs te komen. De informatiebijeenkomsten zijn van 19:30 tot 21 uur in het Stadshuis, inloop om 19 uur. Meld je even aan

Kijk op de website voor informatie, vragen & antwoorden en het aanvragen van de NIP-bijdrage.

Nu al een vraag? Stel deze dan aan het duurzaamheidsloket! duurzaamheidsloket@nieuwegein.nl of kom langs. Of mail of bel Energie-N: info@energie-n.nl – 030-2378312 (werkdagen 20-21 uur)

Handige tips voor het invullen van de ISDE subsidie aanvraag

De ISDE subsidie is een mooie financieel steuntje in de rug voor iedereen die zijn huis wil verduurzamen. Maar onlangs kwam in het nieuws dat veel aanvragers  afhaken omdat het papierwerk rond de aanvraag best ingewikkeld is. Soms komen mensen er ook te laat achter dat ze foto’s hadden moeten maken voordat de werkzaamheden begonnen, of dat de factuur van de vakman bepaalde meldcodes moet hebben. Dat is natuurlijk heel frustrerend. Energie-N is daarom gestart met hulp bij het aanvragen van deze subsidies en financiering. Als je het niet red met onderstaande slimme tips, kan je met een mail naar formulieren@energie-n.nl hulp vragen.

Als je subsidie wilt aanvragen: 

 • Vertel het bedrijf dat bij jou isoleert of installeert dat je van plan bent subsidie aan te vragen. Vraag hem/haar merk en meldcodes op de factuur te vermelden. Elk materiaal of merk heeft namelijk een aparte code die in een ellenlange lijst staat. Als je zelf alles moet opzoeken duurt het langer
 • Vraag het bedrijf ook om de te isoleren m2 op de factuur te zetten. Tel m2 eventueel op, zodat je zeker weet dat je ook recht hebt op subsidie
 • Maak foto’s van voor, tijdens en na de werkzaamheden. Maak detailfoto’s en totaalfoto’s. Liever teveel dan te weinig.
 • Maak foto’s van de informatiestickers die op de isolatiematerialen zitten of op het glas. Daar staat isolatiewaarde op, naam, merk of soort
 • Sla die foto’s goed en vindbaar op in mapjes op je computer
 • Lees het stappenplan voordat je gaat aanvragen

Voordat je de subsidie aanvraagt, zorg dat je alles bij de hand hebt:

 • Printscreens van je bankafschriften met bewijs dat je betaald hebt
 • Je mag ook een factuur met melding van leverancier dat die betaald is als bewijs opvoeren
 • IBANnummer van de bank
 • Alle facturen, met KvK nummer

Begin met invullen:

 • Let goed op dat je alle vragen invult, soms zijn er ‘uitklapmogelijkheden’ bij een vraag!
 • Je kunt bij een aanvraag in eerste instantie 1 situatiefoto uploaden, de rest moet je ook uploaden en dat doe je bij ‘overige’. Daar is een apart veld voor. Dus als je 3 ramen vervangen hebt stuur je ook 3 foto’s van voor en na. Met eventueel nog detailfoto’s
 • Je moet per maatregel (vloer, bodem, dak, spouw, gevel, glas) subsidie aanvragen, als je met een klaar bent moet je die opslaan. Dan ga je weer terug naar het beginscherm voor de volgende aanvraag
 • Ben je helemaal klaar met invullen en zegt het systeem niet dat je nog wat vergeten bent dan kan je op verzenden drukken

 Met dank aan Annemiek Verstappen van Mijn groene huis in Zeist.

Foto (vrij van rechten): Anil Sharma

Waarom Eric blij is met zijn energiegesprek met Energie-N

Eric Hendrickx woont met zijn vrouw in een vrijstaand jaren ’80 huis in Nieuwegein. In de meeste kozijnen zit HR++ glas, de muren zijn ooit geïsoleerd, evenals de kruipruimte. De kinderen zijn al even het huis uit, dus de verwarming staat boven grotendeels uit. Toen de cv ketel het begaf kozen ze bewust voor een nieuwe die geschikt is om eventueel later een (hybride) warmtepomp op aan te sluiten. Toch bekroop Eric en zijn vrouw het gevoel dat ze eens verder moesten kijken: wat kunnen ze meer doen om hun huis te verduurzamen? En wie kan je daar dan het beste bij helpen?

‘Ik wilde beslist niet iemand die financieel of politiek belang heeft bij onze keuzes’, vertelt Eric. ‘Een onafhankelijke partij dus. Iemand uit de buurt wees ons op het energieadvies van Energie-N en ik lees ook altijd hun bijdragen in de Digitale Nieuwegeiner. Op een zaterdag ben ik naar de bibliotheek gestapt, maar ik had niet begrepen dat ze daar alleen de eerste zaterdag van de maand zitten, dus heb ik maar een mailtje gestuurd’. Een afspraak was snel gemaakt. 
Eric: ‘Ter voorbereiding vul je een vragenlijst in, over je energieverbruik, de grootte van je huis, dat soort dingen. Vervolgens kwamen er twee heren langs die duidelijk veel verstand van zaken hebben. Ik wist bijvoorbeeld wel dat de meeste warmte via het dak het huis verlaat. Ons huis is bij de bouw wel onder de pannen geïsoleerd, maar volgens de normen van die tijd. Dus dat zouden we als eerste moeten aanpakken. Stap twee voor ons is de ramen met enkel glas voorzien van ++ of trippel glas. Daarmee kunnen wij al een grote slag slaan en direct onze stookkosten verlagen’.

Persoonlijk advies
Op betrouwbare websites, zoals van Milieu Centraal, vind je veel informatie. Maar het blijft altijd algemeen. Het advies van Energie-N is persoonlijk; elke situatie en elk huis is immers weer anders, ondervond ook Eric: ‘In onze spouwmuren zitten hijvoorbeeld isolatiedekens. Die zijn vast niet meer optimaal, maar als je daar isolatiemateriaal in gaat blazen, dan heb je kans dat je de bestaande isolatielaag in elkaar drukt. Veel extra rendement valt daar nu niet te behalen. Dat was dus een duidelijk persoonlijk advies. Ook zijn ze op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen. Een warmtepomp is voor ons nog niet ideaal, maar de mannen van Energie-N wisten me te vertellen dat er ook al panelen zijn die aan twee kanten werken: bovenaan vangen ze zonlicht op en daaronder werken ze als warmtewisselaar. Dan heb je ook niet zo’n buitenunit nodig. Ik ben nu aan het uitzoeken of dat voor ons een goed alternatief is’. Ook kreeg hij het advies via een slimme thermostaat de woning in zones in te delen: de ruimtes waar zijn vrouw en Eric verblijven worden verwarmd en de overige ruimtes staan op een lage temperatuur ingesteld.  

Eye-opener
Ook Eric en zijn vrouw overwegen al even zonnepanelen. Dankzij het advies weten ze nu dat het slim is om eerst de dakisolatie aan te pakken. Wat die zonnepanelen betreft had Energie-N nog een eye-opener voor Eric: ‘Ik dacht altijd dat je die het beste op een dak op het zuiden kon leggen. Maar het schijnt dat je er meer aan hebt als de panelen de ochtend en de middag zon pakken, dus op een oost- en een westzijde, als dat enigszins mogelijk is. Op die uren gebruik je namelijk de meeste energie. Zeker als we in de toekomst het allemaal niet meer terug aan het net kunnen geven. Dan kan je de opwek beter spreiden en wat je opwekt ook echt zelf benutten.’

Ook een afspraak maken?
De vrijwillige energieadviseurs van Energie-N geven naar beste inzicht, gratis advies. Ook kunnen ze je helpen de weg te vinden naar energiebesparingssubsidies en financieringsmogelijkheden. Daarin bemiddelen ze niet. Wel zijn er plannen om inwoners van Nieuwegein met een ‘Formulierenbrigade’ te gaan helpen met het papierwerk rond deze regelingen. Maak een afspraak voor gratis energieadvies! Geef je op met naam, adres en telefoonnummer: info@energie-n.nl. Kijk voor meer informatie op de webpagina over energiegesprekken.

Nieuwegein praat mee: discussie over stadsverwarming komt op gang

Zo’n 25 inwoners van Nieuwegein kwamen maandag bij elkaar in Buurtplein Zuid om onder leiding van stichting Energie-N te discussiëren over de vraag: Moet heel Nieuwegein straks aan de stadsverwarming, of zijn er betere alternatieven? Met de bijeenkomst willen de vrijwilligers van Energie-N inwoners helpen om goed geïnformeerd hun stem te laten horen in deze actuele discussie.

Om zeker te zijn dat iedereen voldoende basiskennis had, werd als eerste een video getoond van Energie-N over de werking van stadsverwarming, de alternatieven en de voor- en nadelen. Daarna volgde een bevlogen discussie en waren er ook veel vragen, zoals over de betrouwbaarheid en kosten van de verschillende warmtesystemen. Maar ook: Wat als steeds meer mensen zich straks afsluiten van stadsverwarming, wordt het dan duurder voor de zittenblijvers? Wie moet het initiatief pakken als we liever een bronnet willen? Zijn er ook oplossingen per wijk mogelijk?

Bronnet
Paul Triepels, voorzitter van Energie-N, leidde de discussie en beantwoordde de vragen naar beste weten: “Voor een sociale warmtetransitie is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen over dit onderwerp kunnen meedenken. En dat er een oplossing komt die toekomstbestendig en duurzaam is. Stadsverwarming lijkt nu de makkelijkste oplossing. Maar het is het waard om de alternatieven, zoals een bronnet, goed te onderzoeken. Op dit moment vinden er al diverse  ‘proeftuin’-projecten plaats. Je kunt huishoudens ook gefaseerd aansluiten, net als met glasvezel. Iedereen die dat wil. gaat de infrastructuur gebruiken als hij er aan toe is. Bovendien is het principe van een bronnet niet experimenteel: in Houten draait een hele wijk al 25 jaar op dit systeem. Ik zeg niet dat het de ideale of de makkelijkste oplossing is, maar het is zeker meer toekomstbestendig en nu al duurzamer.”

Raadsleden
Dat het voor de beslissers in de gemeente ook best ingewikkelde materie is, snapt ook Triepels: “Daarom organiseren we graag eenzelfde bijeenkomst voor de raads- en commissieleden en de wethouder.” Maandag was, vanwege de vele fractievergaderingen, alleen raadslid Julian Vosseberg van Groen Links aanwezig. Hij moedigde de aanwezigen aan om hier vooral vragen over te stellen aan raadsleden. “Wij kunnen onderwerpen agenderen. Dus als er meer vragen binnen komen, komt dit onderwerp ook hoger op de agenda”.

Nu of Nooit
Afgelopen week is ook in de wijk Gebouwendriften weer een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst gasloos verwarmen geweest. Het  Huurdersplatform Jutphaas Wonen is het gelukt de opkomst te verdrievoudigen. Er waren wel 70 buurtbewoners aanwezig. Voorzitter Huurdersplatform Judith Ronkes: ”Mensen hebben heel veel aan hun hoofd, maar dit is zo belangrijk! Daarom hebben we alle bewoners een brief in de bus gedaan met een duidelijke boodschap: ‘Het is nu of nooit. Als je je niet laat horen, dan wordt er voor jou besloten’.” Duidelijk is geworden dat de door de gemeente aangeleverde informatie onvoldoende is om een keuze te maken. Voor zover keuzes werden uitgesproken tussen stadsverwarming, een bronnet of individuele warmtepompen was duidelijk dat veel woningeigenaren een individuele oplossing nastreven. Paul Triepels hierover: ”Dat staat loodrecht op een sociale warmtetransitie. Woningeigenaren die hun eigen weg kiezen en straks hun woningen kunnen koelen tegenover huurders met stadsverwarming die door de geringe deelname alleen maar duurder wordt. Een bronnet biedt mogelijkheden om alle groepen in de samenleving bij elkaar te houden.”

Meer weten over de verschillende mogelijkheden om woningen en wijken te verwarmen?
Lees het artikel over stadsverwarming, bronnetten en hoe het allemaal werkt.

Of bekijk de video

Energie-N zoekt Formulieren Tijgers

Stichting Energie-N gaat vanaf eind van dit jaar inwoners helpen met de aanvraag van energiesubsidies en leningen voor het verduurzamen van de woning. Daarvoor zoeken zij vrijwilligers die een paar uur per maand beschikbaar zijn.

ISDE, duurzaamheidslening, verzilverlening, dubbel glas, isolatie, groene daken, regenton…  Er komen steeds meer subsidies en financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van woningen. Allemaal bedoeld om het voor mensen aantrekkelijker te maken om hun energieverbruik te verlagen en zo de stookkosten te beperken. Helaas blijkt dat voor veel bewoners het aanvragen van deze subsidies en financiering een hoge drempel is. De aanvraagtrajecten zijn vaak ook best ingewikkeld. En stel dat je iets verkeerd invult? 

Stichting Energie-N wil hier graag bij helpen. Op de website van Energie-N zijn straks instructievideo’s en handleidingen te vinden. Maar voor wie iets meer hulp nodig heeft in de wirwar van formulieren, introduceert de vrijwilligersorganisatie binnenkort een extra formulierenservice.

Paar uurtjes per maand
Daarvoor is Energie-N nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De gezochte vrijwilligers zullen één of twee keer per maand 2 uur, op afspraak beschikbaar moeten zijn. De groep start op zijn vroegst midden 4e kwartaal 2023. Er wordt samenwerking gezocht met de Formulierenbrigade van Movactor. Daar is veel  ervaring en kennis.

Vind jij het leuk om een paar uurtjes per maand je stadsgenoten te helpen met het indienen van deze subsidie- en financieringsaanvragen? Meld je dan aan met een mail naar info@energie-n.nl

Je leert er zelf ook een hoop van en het voelt goed om mensen te helpen met het verduurzamen van hun woning.

Dit zijn de subsidies en leningen waar het om gaat:

 1. Subsidie Verduurzamen Woningen
 2. Duurzaamheidslening
 3. Verzilverlening
 4. ISDE voor woningeigenaren
 5. Energiebespaarlening Warmtefonds

Leren van de Denen

Wethouder Marieke Schouten en ambtenaar Jeroen Harren waren te gast bij Energie-N. Jeroen heeft verteld over door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) georganiseerde excursie naar Denemarken. In Denemarken zijn een groot aantal warmte bedrijven bezocht. Denemarken is een gidsland voor de organisatie van en het toezicht op warmtebedrijven. Heel goed dat onze gemeente daar informatie op haalt.  

Na de energiecrisis van 1974 hebben de Denen doorgepakt met hun energie strategie. Ze wilden af van een enkele bron voor warmte in woningen. Als die bron door internationale strubbelingen weg valt zit je in de koude. Daarom heeft Denemarken vanaf dat moment ingezet op energiebesparing en warmtenetten met verschillende warmte bronnen. Daar bij kan gedacht worden aan restwarmte, afvalverbranding, bio massa, wind, olie, gas kolen.

Deze warmtebedrijven zijn in publieke (gemeenten, bewoners) handen. Deze bedrijven mogen geen winst maken.  Ze opereren uiterst transparant. Veel informatie is openbaar, ze moeten het bij wijze van spreken uitleggen als ze meer geld aan wc papier uitgegeven hebben dan collega warmtebedrijven. De warmtebedrijven hebben een kleine organisatie, voor facturering van de klanten, onderhoud, uitbreiding e.d. zijn vele commerciële bedrijven beschikbaar. Er is concurrentie. Stadsverwarming is dan ook goedkoper dan in Nederland. Er zijn in Denemarken wel grote verschillen tussen de warmtebedrijven, een lokale meevaller in de vorm van restwarmte , leidt lokaal tot een lagere prijs.

Doordat de warmtenetten jaren geleden zijn gestart is er wel veelal spraken van hoge temperaturen. Ook Denemarken moet de omslag naar duurzame bronnen nog maken. Moderne lage temperatuur netten zijn ook in Denemarken nog zeldzaam.

Niet alleen onze gemeente maar ook onze overheid leert van de Denen. Zo is een nieuwe warmtewet in ontwikkeling waar ook het uitgangspunt is dat minimaal 50% van het eigendom/zeggenschap van een warmtebedrijf in publieke handen moet komen. Of bij een coöperatie van bewoners. Daar wil Energie-N wel over meedenken of een rol in vervullen.

Hoeveel tijd, overgangsrecht en afkoopsommen zullen er nodig zijn om onze stadsverwarming in publieke handen te brengen?