Waarom Eric blij is met zijn energiegesprek met Energie-N

Eric Hendrickx woont met zijn vrouw in een vrijstaand jaren ’80 huis in Nieuwegein. In de meeste kozijnen zit HR++ glas, de muren zijn ooit geïsoleerd, evenals de kruipruimte. De kinderen zijn al even het huis uit, dus de verwarming staat boven grotendeels uit. Toen de cv ketel het begaf kozen ze bewust voor een nieuwe die geschikt is om eventueel later een (hybride) warmtepomp op aan te sluiten. Toch bekroop Eric en zijn vrouw het gevoel dat ze eens verder moesten kijken: wat kunnen ze meer doen om hun huis te verduurzamen? En wie kan je daar dan het beste bij helpen?

‘Ik wilde beslist niet iemand die financieel of politiek belang heeft bij onze keuzes’, vertelt Eric. ‘Een onafhankelijke partij dus. Iemand uit de buurt wees ons op het energieadvies van Energie-N en ik lees ook altijd hun bijdragen in de Digitale Nieuwegeiner. Op een zaterdag ben ik naar de bibliotheek gestapt, maar ik had niet begrepen dat ze daar alleen de eerste zaterdag van de maand zitten, dus heb ik maar een mailtje gestuurd’. Een afspraak was snel gemaakt. 
Eric: ‘Ter voorbereiding vul je een vragenlijst in, over je energieverbruik, de grootte van je huis, dat soort dingen. Vervolgens kwamen er twee heren langs die duidelijk veel verstand van zaken hebben. Ik wist bijvoorbeeld wel dat de meeste warmte via het dak het huis verlaat. Ons huis is bij de bouw wel onder de pannen geïsoleerd, maar volgens de normen van die tijd. Dus dat zouden we als eerste moeten aanpakken. Stap twee voor ons is de ramen met enkel glas voorzien van ++ of trippel glas. Daarmee kunnen wij al een grote slag slaan en direct onze stookkosten verlagen’.

Persoonlijk advies
Op betrouwbare websites, zoals van Milieu Centraal, vind je veel informatie. Maar het blijft altijd algemeen. Het advies van Energie-N is persoonlijk; elke situatie en elk huis is immers weer anders, ondervond ook Eric: ‘In onze spouwmuren zitten hijvoorbeeld isolatiedekens. Die zijn vast niet meer optimaal, maar als je daar isolatiemateriaal in gaat blazen, dan heb je kans dat je de bestaande isolatielaag in elkaar drukt. Veel extra rendement valt daar nu niet te behalen. Dat was dus een duidelijk persoonlijk advies. Ook zijn ze op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen. Een warmtepomp is voor ons nog niet ideaal, maar de mannen van Energie-N wisten me te vertellen dat er ook al panelen zijn die aan twee kanten werken: bovenaan vangen ze zonlicht op en daaronder werken ze als warmtewisselaar. Dan heb je ook niet zo’n buitenunit nodig. Ik ben nu aan het uitzoeken of dat voor ons een goed alternatief is’. Ook kreeg hij het advies via een slimme thermostaat de woning in zones in te delen: de ruimtes waar zijn vrouw en Eric verblijven worden verwarmd en de overige ruimtes staan op een lage temperatuur ingesteld.  

Eye-opener
Ook Eric en zijn vrouw overwegen al even zonnepanelen. Dankzij het advies weten ze nu dat het slim is om eerst de dakisolatie aan te pakken. Wat die zonnepanelen betreft had Energie-N nog een eye-opener voor Eric: ‘Ik dacht altijd dat je die het beste op een dak op het zuiden kon leggen. Maar het schijnt dat je er meer aan hebt als de panelen de ochtend en de middag zon pakken, dus op een oost- en een westzijde, als dat enigszins mogelijk is. Op die uren gebruik je namelijk de meeste energie. Zeker als we in de toekomst het allemaal niet meer terug aan het net kunnen geven. Dan kan je de opwek beter spreiden en wat je opwekt ook echt zelf benutten.’

Ook een afspraak maken?
De vrijwillige energieadviseurs van Energie-N geven naar beste inzicht, gratis advies. Ook kunnen ze je helpen de weg te vinden naar energiebesparingssubsidies en financieringsmogelijkheden. Daarin bemiddelen ze niet. Wel zijn er plannen om inwoners van Nieuwegein met een ‘Formulierenbrigade’ te gaan helpen met het papierwerk rond deze regelingen. Maak een afspraak voor gratis energieadvies! Geef je op met naam, adres en telefoonnummer: info@energie-n.nl. Kijk voor meer informatie op de webpagina over energiegesprekken.