Inkoop kruipruimte isolatie

De succesvolle inkoopregeling voor kruipruimte isolatie waar inmiddels zo’n 180 huishoudens aan hebben mee gedaan is niet meer operationeel. U kan altijd de leveranciers die meededen zelf benaderen.

Advies bij de isolatie van de kruipruimte

Zoals je al vaker op onze site hebt kunnen lezen maken wij graag gebruik van bestaande onafhankelijke sites als wij de informatie daar goed en eerlijk vinden. Daarom verwijzen we je naar de site van MilieuCentraal om te bepalen hoe jou kruipruimte het best geïsoleerd kan worden. Ga naar MilieuCentraal en druk bij “Advies op maat over vloerisolatie” op het groene knopje “Check je vloer”. Je krijgt dan een aantal vragen en als je die hebt beantwoord krijg je een advies dat je met de blauwe knop aan je zelf kan laten mailen.

Is het advies “isoleer vloer aan bovenkant” of “vervang uw vloer”, dan kunnen wij met de inkoopregeling helaas niets voor jou betekenen. De inkoopregeling is gericht op isolatie aan de onderkant van de vloer (met een warmteweerstand (Rc) van ca 3,5 of 5 in het geval van vloerverwarming en eventueel gecombineerd met bodemfolie) en bodemisolatie.

Bodemfolie

Het advies van MilieuCentraal zal het advies voor isolatie aan de onderkant van de vloer altijd combineren met het aanbrengen van een bodemfolie. Een bodemfolie, die zelfs drijvend kan worden uitgevoerd als in de kruipruimte af en toe plassen water staan, verminderd de verdamping uit de vochtige bodem en maakt de kruipruimte en de woning droger. Bij thermokussens is bodemfolie ook een must, omdat bij vocht de werking verloren gaat. 

Betonvloeren met schade

Voor de Nieuwegeinse situatie is het nog belangrijk rekening te houden met de ruim aanwezige Manta en Kwaijtaal vloeren. Bij een deel van deze vloeren is bij de productie een hulpstof toegevoegd die, zoals achteraf is gebleken, de wapening doet roesten. Roestende wapening zorgt voor scheuren en afbrokkelend beton. Vloeren die zijn aangetast en/of waar ondersteuningsconstructies zijn aangebracht moeten periodiek gecontroleerd kunnen worden. Het is niet handig deze met vloerisolatie te bedekken. Hier adviseren wij bodemisolatie. Heeft een vloer na 40 jaar geen schade dan behoort die tot een goede partij en kan vloerisolatie worden aangebracht.

Leveranciers en producten

Wij hebben voor jou de volgende producten geselecteerd:

Gespoten schuim

Gespoten schuim met de merknaam Icynene H2foam lite. Dit schuim gebruikt geen schadelijke drijfgassen maar water om te expanderen. Ook de funderingswanden worden mee geïsoleerd. De leverancier Profijt Isolatie heeft zich gespecialiseerd in het aanbrengen van isolatie schuimen en is hierin het goedkoopst. Het aanbrengen van bodemfolie is een arbeidsintensieve werkgang die slecht combineert met het meer industriële spuitproces. Bodemfolie brengt dit bedrijf helaas dan ook niet zelf aan. Natuurlijk kan je dit eventueel zelf doen. Profijt brengt isolatie ook aan onder lage kruipruimten, deze zijn daarna echter slecht begaanbaar. De Isolatie specialist is duurder maar kan ook meteen bodemfolie aanbrengen. Daarom is ook dit bedrijf geselecteerd . Pas op, de isolatie specialist brengt Icynene niet aan bij kruipruimten lager dan 60 cm.  

Thermokussens

Thermokussens met drie lagen reflecterende folie. De merknaam TonZon heeft een zogenaamd Duurzaam Bouwen keurmerk. Deze Thermokussens moeten altijd gecombineerd worden met een bodemfolie. De Isolatie Specialist biedt thermokussens van het merk Trifoil en heeft voor deze thermokussens de laagste prijs. De isolatie specialist brengt Thermokussens niet aan bij kruipruimten lager dan 50 cm.  Daarom hebben wij ook Rondomisoleren geselecteerd, zij leveren TonZon. Het tarief per vierkante meter is afhankelijk van de totale te isoleren oppervlakte. Bij kruipruimten lager dan 45 cm worden op het tarief opslagen van 15 – 30 % (op totaal , 25-75% op arbeid) gehanteerd. Onder deze omstandigheden moeten de mensen vaker pauzeren en mogen ook wat extra’s verdienen. Met thermokussens is volgens de meest recente geldende toetsingsmethode NTA 8800 een Rc van 5 te halen.

Bodemisolatie

Bodemisolatie is een soort laatste redmiddel voor als er te weinig ruimte is om andere materialen goed tegen de onderkant van de vloer aan te brengen. Bodemisolatie zijn kleine korreltjes die in de kruipruimte worden geblazen. Houd er rekening mee dat kabels en leidingen moeilijker bereikbaar worden. Het isolerend effect van bodemisolatie is beperkt ( rond de R=2,5) omdat de kruipruimte warm blijft en er nog steeds warmte door de ventilatie (deze is noodzakelijk) en fundering weg stroomt. Bodemisolatie bestaat uit kleine losse korreltjes die bij lekkage in het milieu kunnen komen. Mooi is dat bodemisolatie ook zorgt voor minder vocht in de kruipruimte en blijft drijven. De isolatie specialist levert HR bodemisolatie. De prijs is afhankelijk van de laagdikte.

De richtprijzen

Er zijn op dit moment geen prijsafspraken met leveranciers.

Subsidie

Alle varianten voldoen aan de Rd>= 3,5 eis van de ISDE Subsidie. Voor vloer isolatie kan je € 11 en voor bodemisolatie kan je € 6 per m2 subsidie krijgen. Met nog een maatregel krijg je bij de ISDE het volle bedrag, bij slechts een maatregen de helft. Meer informatie over de subsidie vindt je bij RVO. Ook de gemeente Nieuwegein heeft een subsidie regeling. Voor vloer isolatie kan je hier € 4,80 en voor bodemisolatie kan je € 2,75 per m2 subsidie krijgen. Bij de gemeente altijd voor uitvoering aanvragen.

Keuze maken

Je kiest, op basis van de informatie op MilieuCentraal en hier op onze site de isolatiewijze en de leverancier. De leverancier controleert vervolgens of de door jou gekozen oplossing goed in jouw situatie/woning kan worden toegepast.

Heb je nog vragen over de keuze die je moet maken mail dan naar info@energie-n.nl. Vermeld hierbij je telefoonnummer.