Er zijn verschillende subsidies beschikbaar om je huis te verduurzamen. Op dit moment zijn vooral het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) en de gemeentelijke subsidie Verduurzamen Woningen erg aantrekkelijk. Beide subsidies kunnen worden aangevraagd bij de gemeente Nieuwegein. Daarnaast is er de ISDE-subsidie, die je aanvraagt bij de Rijksoverheid.
Onlangs is gepubliceerd hoeveel subsidie er per wijk is aangevraagd en voor welke maatregelen. Voor Nieuwegein zijn hier een aantal grafieken van gemaakt.
Waar wordt de meeste subsidie aangevraagd?
In de oudere wijken – met woningen uit de jaren ’60, ’70 en ’80 – wordt de meeste subsidie aangevraagd. Dit is logisch, want deze huizen kunnen vaak nog veel winnen op het gebied van isolatie. In nieuwere wijken, zoals Galecop, is de isolatie al beter. Wel is hier vaak nog oud dubbel glas aanwezig, dat relatief eenvoudig te vervangen is door HR++-glas.
Populaire verduurzamingsmaatregelen
Uit de cijfers blijkt dat vloerisolatie de populairste maatregel is. Als de kruipruimte te laag is, wordt soms gekozen voor bodemisolatie, al is dit minder effectief. Omdat de NIP-subsidie deze maatregel vrijwel volledig dekt, is het voor veel huiseigenaren een aantrekkelijke optie.
Op de tweede plaats staat het vervangen van glas. HR++-glas bespaart niet alleen energie, maar verhoogt ook het wooncomfort door minder tocht en koude straling. HR+++ (driedubbel glas) wordt nog niet vaak toegepast, omdat je hier alleen subsidie voor krijgt als je ook de kozijnen vervangt. Toch adviseert Energie-N altijd HR+++ toe te passen bij nieuwe kozijnen, omdat het nauwelijks duurder is dankzij de extra subsidie en een betere isolatie biedt.
Een opvallende derde plek is voor spouwmuurisolatie. Dit verbaast ons, omdat de meeste woningen in Nieuwegein al een dunne isolatielaag in de spouw hebben. In veel gevallen blijft er slechts 1 à 2 cm over om extra isolatiemateriaal toe te voegen. Dit levert weinig extra isolatievoordeel op, terwijl het wel het risico op vochtproblemen verhoogt. Mogelijk wordt deze maatregel toch veel gekozen door de agressieve marketing van isolatiebedrijven.
Dakisolatie staat minder hoog op de lijst, ondanks het grote besparingspotentieel. Dit komt waarschijnlijk doordat het een kostbare ingreep is: de isolatie moet aan de binnenkant worden aangebracht, waarna de zolder opnieuw moet worden afgewerkt.
Opvallend veel warmtepompen
Ook het aantal geïnstalleerde warmtepompen is hoog: zo’n 500 stuks. Dit zijn lucht-waterwarmtepompen, die soms als hoofdverwarming dienen en soms naast een cv-ketel worden geplaatst (hybride systeem). Dit is goed nieuws voor de energiebesparing en het klimaat, maar deze huishoudens zullen de komende 10 tot 15 jaar waarschijnlijk niet overstappen op een collectief warmtenet, als dat op termijn voor hus wijk zou worden voorgesteld. Op dit moment gaat het om ongeveer 4% van de woningen die oorspronkelijk op aardgas werden verwarmd.
De impact van Energie-N
In totaal zijn er tussen 2021 en 2024 ongeveer 3.500 subsidieaanvragen gedaan in Nieuwegein. Omdat er vaak voor twee maatregelen tegelijk subsidie wordt aangevraagd – waardoor het subsidiebedrag verdubbelt – betekent dit dat ongeveer 1.750 woningen zijn verduurzaamd.
Bij Energie-N zijn we trots dat we hieraan hebben kunnen bijdragen. Met zo’n 400 energiegesprekken bij mensen thuis, honderden beantwoorde vragen en vele deelnemers aan onze webinars, hopen we dat we Nieuwegein helpen een stukje duurzamer te maken!



