Na het afketsen van diverse stadsverwarmingsprojecten in heel het land is ook het initiatief om de gebouwendriften (Batau Zuid) aan te sluiten op het Eneco stadsverwarmingnet al in de verkenningsfase gestopt.

Gemeente Nieuwegein moet hierdoor op zoek naar een alternatieve wijze van aardgasvrij maken van deze wijk. Hierbij hoeven we natuurlijk niet opnieuw te beginnen. Uit de tien buurtbijeenkomsten kwamen wensen van de buurtbewoners naar voren. Deze zijn ook voor het vervolgtraject van belang.

Deze wensen zijn:

  • Betaalbaar en natuurlijk zo goedkoop mogelijk.
  • Een betrouwbaar transparant warmtebedrijf en is je warmteleverancier dat niet, dan wil je van warmtebedrijf kunnen wisselen.
  • Weinig gedoe in huis, zoals werkzaamheden of extra installaties.
  • Ontzorgd worden.
  • Zo duurzaam mogelijk, daar is het uiteindelijk om te doen.
  • De mogelijkheid om op termijn te kunnen koelen met het systeem, dat wordt een steeds grotere behoefte.

Een belangrijke wens is, dat de meeste mensen van het gas af willen in hun eigen tempo. Hier herken je jezelf ook vast in.

Twee ontwikkelingen lijken aan een groot deel van deze wensen tegemoet te komen.

De nieuwe warmtewet waarbij het uitgangspunt is dat warmtebedrijven voor meer dan de helft in publieke handen komen. Dat wil zeggen in handen van overheden als provincie, gemeenten, netbedrijven en of in handen van bewoners zelf. Daarmee is het warmtebedrijf misschien nog wel een monopolist maar wel onze eigen transparante monopolist. Kijk interessante webinar.

Technische ontwikkelingen op het gebied van zogenaamde 5e generatie warmtenetten of bronnetten genaamd. Dit zijn warmte/koude netten waarbij in de zomerwarmte wordt verzameld zoals koelwarmte van woningen en bedrijven, warmte uit oppervlaktewater en dergelijke. Deze warmte wordt in de bodem opgeslagen. In de winter wordt deze warmte op lage temperatuur gedistribueerd naar de woningen. Waarbij in de woningen met een eigen warmtepomp het temperatuurniveau wordt verhoogd. Niet meer over grote afstanden slepen met hoge temperatuur warmte met dito verliezen maar lokaal met lagere temperaturen. Kijk interessante webinar

De gemeente Nieuwegein heeft een zogenaamde markconsultatie opgestart voor de beste collectieve warmteoplossing voor de buurt Gebouwendriften in Nieuwegein. Hierbij worden publieke of private warmtebedrijven, energie coƶperaties, belangenorganisaties of andere initiatiefnemers binnen de warmtetransitie worden opgeroepen hun ideeƫn te delen. Energie-N heeft zich hiervoor aangemeld. Wij zullen in ons voorstel zeker bovengenoemde ontwikkelingen meenemen. Kijk voor ons voorstel.

Wij zijn ook heel benieuwd naar jouw visie hierop. Wil je deze delen? Of vind je het leuk om met een aantal mensen hier over te sparren? Stuur een bericht naar info@energie-n.nl