Het Betreft 62 woningen aan de Gruttostraat, Pijlstaart, Zwanensingel en Kuifduiker met een dak van asbesthoudende golfplaten. Buurtaanpak focust in eerste instantie op sanering asbestdak, dakisolatie, zonnepanelen en beganegrondvloer isolatie.

April 2017 kwam Silvana Skotarczak van de Gruttostraat nr 10 met ons in gesprek over haar dak. “Ik heb een asbest dak daar wil ik vanaf en dan moet het meteen goed geïsoleerd worden en kunnen er Zonnepanelen op”. Of we haar zouden kunnen helpen.

Dat hebben we opgepakt en al snel de conclusie getrokken dat in totaal 62 woningen met de zelfde uitdaging zitten.

In dec 2017 buurtbijeenkomst gehouden over de mogelijkheden en uitdagingen bij de asbestsanering en verduurzaming van deze woningen. Er bleek een grote belangstelling te zijn en een aantal buurtbewoners wilden in een werkgroep plaatsnemen om dit verder te brengen.

Dat is dus bijna 4 jaar geleden. Als we van te voren geweten had dat het 4 jaar zou duren, waren we er nooit aan begonnen.

Energie-N had wel het idee dat als een buurtproject ergens gaat lukken dan is het hier. De wens om van asbest af te komen, einde levensduur, niet verzekerbaar, lekkages reden genoeg om actie te nemen..

Waar we vanuit Energie-N natuurlijk vooral de verduurzaming van de woningen belangrijk vonden, realiseren we ons dat die verduurzaming hier voor een deel bijvangst is bij de asbestsanering. Dat is echter helemaal niet erg want we denken ook dat  juist de combinatie van verduurzaming met een aanleiding in de vorm van verbouwplannen, groot onderhoud e.d. de energie transitie uiteindelijk betaalbaar kan maken.

Samen doen maakt het makkelijker was het eerste idee.

We zijn er achter gekomen dat dat niet klopt.

Veel woningen tegelijk maakt een groot project, grote aannemer nodig. Als je vertrouwen in een klusbedrijf hebt geef je vaak opdracht op een offerte van een a4-tje. Het klusbedrijf gaat echt niet meer vastleggen. Daar loop je risico’s mee maar het is je eigen keuze.

Als werkgroep realiseerde we ons dat je in een buurtproject al die risico’s moet gaan uitsluiten. Dat betekent verantwoordelijkheden vastleggen, administratieve voorwaarden toegespitst op deze situatie, ontwerp uit laten werken en toetsen, uitvoering toetsen en dergelijk.

Als groot project sta je in de kijker, omgevingsvergunning, asbest saneren zoals het hoort, voldoen aan met milieubescherming. Maakt het allemaal niet simpeler.

Vandaar die 4 jaar, we hebben er veel van geleerd, als we het nog eens zouden doen zou het ongetwijfeld minder moeite kosten.

Resultaat

91% van de bewoners heeft meegedaan dat waren er 51. Naast het vervangen van het asbest dak door een top geïsoleerd stalen dak zijn bij 29 woningen zonnepanelen aangebracht en is bij 36 woningen de beganegrondvloer geïsoleerd.

Het is natuurlijk heel mooi dat zo velen vertrouwen hadden in het voorstel van de werkgroep en hebben meegedaan.

In totaal hebben we er 4 jaar over gedaan, als we dat van te voren geweten hadden waren we er niet aan begonnen.

Energie-N feliciteert de buurt met het resultaat. Het ziet er mooi uit.