Subsidie

De overheid heeft de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) weer nieuw leven ingeblazen. Na afwezigheid van twee jaar is deze regeling in aangepaste vorm terug. De regeling loopt nu van 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Er is echter een beperkt bedrag beschikbaar, op is op.

Om in aanmerking te komen moet je minimaal 2 energiebesparende (isolerende) maatregelen uitvoeren.

Maatregelen dienen na 15 augustus 2019 te zijn uitgevoerd. Dus de regeling lijkt te gelden voor maatregelen die je al eerder in opdracht gegeven hebt maar nog niet zijn uitgevoerd.

Je vraagt de subsidie, na uitvoering en betaling van alle maatregelen, aan. Daar zit volgens Energie-N wel een addertje onder het gras. Het zou zo maar kunnen dat op dat moment de pot leeg is en dat je achter het net vist. Reken jezelf dus even niet rijk en zorg dat je de maatregelen ook zonder de subsidie kan financieren.

Je moet de maatregelen laten uitvoeren. Het bouwbedrijf moet verklaringen afgeven, die de eigenaar van de woning nodig heeft, voor het aanvragen van de subsidie. Je moet trouwens niet alleen eigenaar van de woning zijn, je moet er ook in wonen. De regeling is niet voor huisjesmelkers. Alle informatie over de subsidieregeling vind je op de site van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

Sorry

Energie-N vindt het natuurlijk geweldig dat er weer een subsidieregeling is. Voor eenvoudige en rendabele maatregelen als bv kruipruimte isolatie hadden we dat niet verwacht. Wij vinden het uitermate teleurstellend dat er geen continuïteit en voorspelbaarheid in dit soort regelingen zit. Wij vinden het vervelend dat de 70 bewoners, die met onze regeling vloerisolatie hebben laten aanbrengen, de subsidie gemist hebben. Sterker nog, als ze nog één maatregel uit zouden willen uitvoeren gaan ze daarvoor ook de subsidie missen, omdat je daar twee maatregelen voor nodig hebt.

Maatregelen

Aan de maatregelen worden eisen gesteld in oppervlakte en aan de isolatiewaarde. Kort gezegd komt dit erop neer dat je de maatregel voor het hele huis moet uitvoeren en dat die ook echt wat moet opleveren. Het gaat om het isoleren van spouwmuur, gevel, dak, vlieringvloer, vloer en bodem.

Voor wat betreft de ramen valt op dat kozijnen alleen gesubsidieerd worden in combinatie met triple glas. Bij HR++ glas in bestaande of nieuwe kozijnen wordt alleen het glas gesubsidieerd. Triple glas in bestaande kozijnen wordt niet gesubsidieerd (de reden zal zijn dat door de slechte thermische kwaliteit van de kozijnen het nut van triple glas beperkt is).

Als je twee isolerende maatregelen hebt uitgevoerd, dan kan je aanvullend nog subsidie krijgen op: isolerende deuren, energiezuinig ventilatie systeem, waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem en energiedisplay/slimme thermostaat.

Waar kan Energie-N helpen

Op korte termijn start de inschrijving voor de vernieuwde regeling voor kruipruimte isolatie. Met onze energie gesprek/warmtefoto kunnen onze vrijwilligers bij je langs komen en de isolatie mogelijkheden van je woning inzichtelijk maken. We overwegen om ook regelingen met bedrijven te treffen voor gevel- en dakisolatie. Dat zal echter niet op korte termijn zijn, tenzij je ons natuurlijk komt helpen.