Succesvolle bewonersavond verduurzamen Vogelbuurt

Op dinsdag 27 maart heeft een bijeenkomst plaatsgevonden in het wijkcentrum Doorslag te Nieuwegein. De werkgroep asbest daken en verduurzaming woningen presenteerde de bereikte resultaten. De buurtbewoners zijn ge├»nformeerd over de resultaten van de uitgevoerde asbest inventarisatie en het energie onderzoek. De werkgroep die ondersteund wordt door Energie-N heeft in beeld gebracht wat de dak sanering voor hun betekent en drie collectief uit te voeren verduurzamingsmaatregelen toegelicht. Voor de vervanging van het dak is nog nader onderzoek nodig. Een op een vervanging van de asbest daken door nieuwe beton golfplaten met extra isolatie heeft een aantal nadelen, als beperkte levensduur, slecht  beloopbaar en nog steeds een asbest uitstraling. Daarom onderzoekt de werkgroep ook de optie van een stalen dak waar garanties van 30 a 40 jaar tot de mogelijkheden behoren. Verder zijn het aanbrengen van zonnepanelen en isolatie van de begane grond vloer als collectief uit te voeren maatregel besproken. Hierbij kwam aan de orde dat vele kruipruimten vol water staan, Een probleem dat met de gemeente zal worden besproken. Voor 35 van de 62 woningen hebben de eigenaren aangegeven interesse te hebben in vervanging en isolatie van het dak. Circa de helft hiervan heeft ook interesse in zonnepanelen en begane grond vloer isolatie. De bewoners die niet op de bijeenkomst waren zullen nog door de werkgroep worden benaderd of ze nog niet op de hoogte zijn van het initiatief of dat ze echt geen interesse hebben.

Na de pauze is voor de liefhebbers ingegaan op meer individueel te nemen maatregelen als plaatsen dubbelglas, kozijn vervanging, gevel isolatie, nieuwe ketel, zonneboiler, warmteterugwinning uit douchewater en  warmte pompen.

Op 17 april vindt een vervolg bijeenkomst plaats over financiering van asbestsanering en verduurzaming. Stel uw vragen aan  werkgroepvogelbuurt@energie-n.nl