Financiering mogelijk maken

De werkgroep verduurzamen Vogelbuurt heeft naar aanleiding van de bijeenkomst over financiering enkele fracties van de gemeenteraad van Nieuwegein benaderd met een brief. In deze brief hebben we de in de bijeenkomst besproken problematiek van het financieren van energie besparende maatregelen en asbestsanering speciaal voor ouderen (58+) aan de aan de orde gesteld.

We hebben de fracties gewezen op de in onze bijeenkomst besproken Verzilverlening van de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) die hier een oplossing voor zou kunnen bieden.

De verzilverlening is een aflossingsvrije lening voor  mensen 58+ met een overwaarde in hun hypotheek. Tevens hebben we de fracties uitgedaagd de nodige stappen te nemen om deze in de gemeente Nieuwegein beschikbaar te maken. Onze brief heeft ertoe geleid dat de fractie van Groen Links vragen heeft gesteld aan het College van burgemeester en wethouders. Die vragen waren:

  1. Op welke wijze worden de resultaten van de inventarisatie van asbesthoudende daken gedeeld met inwoners van Nieuwegein, en in het bijzonder de eigenaren van gebouwen die asbesthoudende materialen bevatten?
  2. Welke maatregelen kan de gemeente nemen om inwoners verder te stimuleren om over te gaan op verwijderen van asbesthoudende materialen? En welke maatregelen kunt u nemen om inwoners hierbij te ontzorgen?
  3. Bent u op de hoogte van de zogenaamde ‘Verzilverregeling’ en bent u bereid om te onderzoeken of deze lening door u als gemeente kan worden aangevraagd zodat inwoners hiervan gebruik kunnen maken om hun woning asbestvrij te maken en te verduurzamen?

Binnen zes weken moet het college antwoorden op deze vragen. We hopen erop dat de gemeente ons nu daadwerkelijk gaat ondersteunen en de verzilverlening voor Nieuwegein gaat realiseren.”